numero-uno

Carbonara jsou klasickým italským pokrmem jehož základ stojí na vejcích a slanině. Začnete opékáním slaninu, přidáte uvařené těstoviny, který krásně vstřebají tuk. Stáhnete z ploty a promícháte s okořeněnými rozšlehanými vajíčky a trochou škrobové vody, ve který se těstoviny vařily. Dokonalost pokrmu zafinišujete posypem z parmazánu.

V mojí verzi carbonara zaměnuju slaninu za olivový olej a máslo, k vajíčkům přidávám lahodný avokádo. Výsledný těstoviny jsou díky avokádu tak jemný a krémový, aaah. Čerstvě nastrouhaný parmazán posouvá jídlo na další level. Je to nejlepší jídlo z avokáda ( teda kromě avokáda samotnýho 🙂 ) na který nedám dopustit.

Ingredience

2 porce

  • 400 g čerstvých těstovin tagliatelle (lze koupit téměř v každém supermarketu v chladících boxech)
  • 3 vejce velikosti L
  • 1 velké zralé avokádo, zbavené slupky a pecky
  • 1/2 hrnku (250ml) čerstvě nastrouhaného parmazánu + na posypání
  • 2 polévkové lžíce (PL) olivového oleje
  • 1 PL másla
  • 2 PL škrobové vody z uvařených těstovin
  • sůl, pepř
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)
  • 3 sušená rajčata nakrájená na kousky (nemusí být)


Postup

Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, poté přidáme těstoviny a vaříme podle instrukcí na obalu.

Zatímco se vaří těstoviny, avokádo rozmixujeme do hladké konzistence. K avokádu přidáme vejce. Rozšleháme, osolíme, opepříme a přidáme parmazán. Můžeme doplnit o citronovou šťávu (pro osvěžení chuti) a sušená rajčata. Těstoviny slijeme, trochu vody z těstovin necháme stranou a přidáme k avokádovo-vaječné směsi.

Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Do pánve vyklopíme hotové těstoviny a chvíli opékáme. Pánev stáhneme z plotny  ( vejce se nesmí smažit! vznikly by míchaná vajíčka 🙂 ) a vlijeme připravenou směs. Řádně promícháme s těstovinami, aby se směs dostala všude a vytvořila krásně jemnou a mazlavou omáčku. Těstoviny rozdělíme na dva talíře a podáváme posypané parmazánem podle chuti.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *