dsc_0460

Setkala jsem se už s mnoha názory na dnešní moderní požadavky jídla. Tím mám na mysli nálepky jako „bezlepku“, „veganský“, „raw“, „zdravý“… Spoustu lidí tyhle přístupy k jídlu odsuzují, protože je například berou jako nějakej chvilkovej trend apod. Mně osobně třeba vyhovuje bezlepková strava, protože to dělá dobře mýmu tělu. Necejtim se pak nafouklá a celkově je mi líp i po psychický stránce. Snažím se teda dělat jídla s ohledem na zdravej životní styl, kterej mi naprosto vyhovuje. Samozřejmě to je individuální věc. Někdo má rád knedlíky a může mu to vyhovovat. Proč ne? 🙂

Každopádně Vám chci ukázat recept na chutný bezlepkový těsto pro mnoho různých variant pizzy ( fakt to jde! 🙂 ). Záleží jen na chuti každýho, jaký druh si udělá. Pro ukázku přikládám fotku ze zákulisí, jak to vypadá po focení. :))

dsc_0471

Ingredience

těsto na pizzu:

klasický plech do trouby

  • 130 g rýžové mouky
  • 130 g kukuřičné mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 20 ml olivového oleje
  • špetka soli
  • 1 vejce


špenátová:

  • 200 g mraženého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • + 2 vejce, 1/2 cibule, 1 žlutá chilli paprička, kapary

tuňáková:

  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička medu
  • + několik čerstvých cherry rajčat,
  • hrst parmazánu,
  • 125 g kvalitniho tuňáka Estass (http://kvalitnitunak.eu/),
  • několik černých oliv


Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Na těsto jednoduše smícháme v míse všechny ingredience. Vznikne poměrně lepivé těsto. Na plech vyložený pečícím papírem a pomocí lžíce namočené ve vodě rozprostřeme obdélníkové těsto do co největší plochy co nejtenčeji.

dsc_0425

Připravíme špenátovou omáčku. Do rozpáleného malého hrnce vhodíme špenát, podlijeme trochou vody a necháme povolit a podusit. Poté rozmačkáme česnek a přihodíme ke špenátu. Dále vlijeme zakysanou smetanu a osolíme a opepříme. Necháme cca 5 minut provařit.

dsc_0430

Tento základ rozetřeme na půlku pizzy. Na tuto půlku rozklepneme vejce, posypeme nakrájenou chilli papričkou, kapary a na kolečka nakrájenou cibulí.

Na rajčatový základ rozpálíme pánev s olejem. Osmahneme na ní pokrájenou cibuli na jemno. Přidáme rajčata, rozmačkaný česnek, směs osolíme a opepříme. Přidáme bylinky, česnek a lžičku medu. Za stálého míchání necháme probublat cca 10 minut.

dsc_0434

Necháme vychladnout a potřeme jím pizzu. Poklademe tuňákem, olivami, rozpůlenými rajčátky a navrch rozprášíme hrst strouhaného parmazánu.

dsc_0444

Pizzu vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut .

Dobrou chuť!

dsc_0462-kopie

One thought on “Bezlepková pizza – špenátová a tuňáková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *