borůvkový koláč na blog

Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Jupííííí! Tak jsem opustila akademickou půdu a můžu se konečně věnovat všemu, co mě baví, naplno! Musim se přiznat, že jsem potřebovala na nějakou dobu vypnout. Místo u plotny jsem teď hodně času trávila za barem, často i před barem. 🙂 Nebo taky pod stromem s knížkou. Však to každý určitě zná, kdy po nějakým náročným období musí přepnout na tlačítko off. Mám pocit, že jsem zase plná energie a chuti tvořit, nadívat, zdobit, cukrovat… 🙂 Tak jo… začneme něčím sladkým, sezónním a jednoduchým. A jak můj táta říká, neskutečně žravým. Tady platí pravidlo, že za málo práce (i peněz) spoustu muziky 🙂 Nabízím snad ten nejjednodušší recept na koláč, kterému sluší nejenom borůvky, ale i maliny, rybíz či jahody.

Ingredience

drobenkové těsto:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 dcl mléka
  • 4 lžíce agávového sirupu (medu, jahodové marmelády, moučkového cukru)
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • + hooodně borůvek, i zmrazených (čím víc, tím líp :))

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou vroubkovanou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem, aby pěkně přilnul k formě. Z ingrediencí na drobenkové těsto vytvoříme směs, jejíž větší část vysypeme na dno formy.

Promícháme suroviny na náplň, sladit můžeme v podstatě čímkoliv. Občas rozdělím náplň na dvě části a jednu osladím medem, druhou jahodovým džemem. 🙂 Náplň naneseme na spodní část drobenky, poklademe pořádnou vrstvou borůvek (či jiným ovocem), posypeme zbylou drobenkou a dáme zapéct do trouby na cca 45 minut. Hotový koláč podáváme s vyšlehanou smetanou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *