DSC_0215

Asi před dvěma lety jsem poprvé ochutnala výborný mrkvový dort s citronovou polevou, poté jsem v jiné kavárně narazila na tuto pochoutku se sýrovým krémem, který byl ještě lepší. Od té doby jsem se začala pídit po receptu, který by se mu chuťově vyrovnal. Narazila jsem na nejlepší a superzdravý recept, se kterým se chci s Vámi podělit.

Výroba mrkváče je poměrně snadná, jediný problém může nastat s pečením. Korpus se může zdát hotový, může mít krásně zlatavou barvu, ani párátko se nelepí, ale pozor! Uvnitř nemusí být stále dokonale propečený. Takže pokud se Vám stane, že dort jako já netrpělivě vytáhnete a zjistíte po rozkrojení, že je nedopečený, stačí ho vrátit bez obav zpátky do trouby a péct dál. Škoda jen toho čekání na první sousto, které se tím pádem protáhne. 🙂

Mimojiné 3. února je v USA den mrkvového dortu, tak si můžete udělat předpremiéru a oslavovat tenhle luxusní moučník již dnes.

Ingredience

na koláčovou či dortovou formu o průměru 28 cm

(lze použít i plech či jinou formu, fantazii se meze nekladou)

korpus:

  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 3/4 hrnku olivového oleje
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné
  • 1 hrnek drcených vlašských ořechů
  • 6 velkých mrkví
  • kůra z 1 citrónu

krém

  • 300 g lučiny
  • 250 g ricotty
  • 250 g tvarohu
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžička citrónové šťávy

mrkvové spirály

  • 1 velká mrkev
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1,5 dcl vody

hrst drcených vlašských ořechů na dozdobení

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme vanilkovou esenci, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Na závěr přimícháme očištěné a nastrouhané mrkve, citrónovou kůru, olivový olej a drcené ořechy. Těsto vložíme do formy a pečeme přibližně 70 minut (že je těsto hotové poznáme tak, že se nelepí na špejli a odchlípne se od kraje formy). Hotový korpus necháme zcela vychladnout.

Mezitím vytvoříme krém. Jednoduše vyšleháme všechny přísady. Když je korpus zcela vychladlý, rozřízneme ho podélně uprostřed a cca centimetrovou vrstvou krému natřeme spodní díl rozříznutého korpusu. Zakryjeme horním dílem a zbytkem krému rovnoměrně potřeme celý dort. Okraje obalíme ve vlašských ořeších.

Dort můžeme dozdobit například mrkvovými spirálami. Ty vytvoříme tak, že z mrkve nastrouháme pomocí škrabky tenké plátky. Ty vložíme do kastrůlku s cukrovou vodou (vodu přivedeme v kastrůlku k varu a necháme v ní cukr zcela rozpustit) a necháme je probublávat nad mírným plamenem cca 15 minut. Poté mrkev vyjmeme a vložíme na pečící papír. Dáme péct do trouby na 100°C cca 20 minut. Po upečení velmi rychle navineme ještě teplé plátky mrkve na vařečku a vytvoříme spirály.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *