DSC_1441

S tímto novodobým fešákem se setkáte téměř v každé kavárně či restauraci v mnoha různých obměnách. Cheesecake patří mezi mou nejoblíbenější sladkost, kterou peču při každé slavnostní příležitosti, protože jím vždy ohromím. Jestli jste také jeho milovníci, ukážu Vám, jak si ho nejlépe udělat doma.

Základ „sýrového koláče“ tvoří krusta z rozdrcených sušenek a másla s vrstvou krému vyrobeného ze směsi tvarohového sýra (philadephie), cukru a vajíček. Na cheesecaku mám ráda, že se dá připravit podle vlastního gusta a jeho chuť je vždy exkluzivní. Je tedy jen a jen na vás, jakou chuť preferujete. Mezi největší oblíbence patří cheesecake s ovocným pyré či s různými přelivy (například s horkým ovocem, karamelem, čokoládou…).

Můj cheesecakový majstrštyk v sobě skrývá náplň z tvarohu a nadýchané lučiny, vrstvu ze zakysané smetany a polevu z želatiny a ovoce (podle mého názoru jsou nejlepší maliny a jahody). Cheesecake se podle původní receptury dělá ze smetanového sýru. Ač nemám ráda nahrazování ingrediencí pro jasně dané recepty, nechci se rouhat, ale náplň z tvarohu mi chutná víc. Ať chutná i Vám! 🙂

Ingredience

na koláčovou či dortovou formu o průměru 28 cm

sušenkový základ:

  • 280 g sušenek (používám sušenky opavia s máslovou příchutí)
  • 40 g vychlazeného másla

tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 125 g lučiny nadýchané
  • 4 lžíce medu (či 120 g cukru)
  • 3 vejce
  • 1 lžička citrónové šťávy

smetanový krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli

malinová želatina:

  • 300 ml vody
  • třtinový cukr na doslazení
  • libovolné ovoce (já měla 500g zmrazených jahod a malin)
  • želatina v plátcích (používám od dr. Oetkera – 6 plátků želatiny, 10 g)

Postup

Sušenky rozdrtíme v robotu a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Směs se bude zdát sypká, ale to vůbec nevadí. Takto upravené sušenky nasypeme do nevymazané formy. Sušenkovou směs udusáme dnem skleničky. Na sušenkový základ nalijeme směs umíchanou z tvarohu, lučiny, medu či cukru, vajec a citrónové šťávy. Dáme péct do předem vyhřáté trouby při 190°C přibližně na 20 minut.

Po upečení necháme koláč vychladnout a poté zalijeme krémem ze zakysaných smetan, vanilkového extraktu, třtinového cukru a špetky soli. Dopékáme 5 minut na 210°C.

Poslední vrstvu  tvoří želatina z malin a jahod. Tu si připravíme tak, že necháme v menším kastrůlku nabobtnat plátky želatiny namočené v 5-ti lžících studené vody. V druhém kastrůlku rozvaříme ovoce s 300 ml vody, dosladíme cukrem a necháme asi 5 minut prohřát. Nabobtnanou želatinu zahřejeme, nesmí se však vařit. Přidáme k ní pár lžic ovocné směsi, důkladně rozmícháme a takto připravenou želatinu nalijeme k ovoci. Ovocnou želatinu rozprostřeme na vychladlý koláč, dáme ztuhnout do lednice na 12 hodin (dlouhá doba, ale rozhodně stojí za čekání :-)) a máme hotovo.

DSC_0012

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *