chleb2

A je to tady. Došlo na lámání chleba a i já jsem si musela přiznat, že mi na Zélandu chybí dobrej českej chleba. 🙂 Lepek nelepek. Co se týče pečiva, tak ve světě nemáme konkurenci. Hold umíme. Neni nad klasickou šumavu nebo křupavoučký housky. :)) Moje mamka jakožto výborná kuchařka peče tenhle boží chleba a tak jsem jí musela zalarmovat, aby mi neprodleně poslala recept. U nás doma je vlastně kupovanej už minulostí.

 Postup mi připadal ze začátku složitej, ale už po druhým pokusu mi to šlo jako po másle. Večer stačí zadělat kvásek, přes noc nechat kynout, ráno lupnout do trouby a ten nejlepší bochník pod sluncem je na světě! Výhodou je, že víte, co jíte a můžete si do chleba přidat ingredience podle libosti – já přidávám sušený rajčata, různý semínka, černý olivy a rozmarýn, což promění chuť chleba do zcela nový dimenze. Chleba je chuťově fakt výbornej, takže opravdu doporučuju vyzkoušet. Jakmile jednou začnete s pečením domácího bochníku, už nikdy nepřestanete. 🙂

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • (lze použít pouze hladkou pšeničnou mouku, ale já raděj zdravější verzi.))
  • 2 čajové lžičky (ČJ) soli
  • 2 ČJ drceného kmínu
  • 2 ČJ sušeného droždí
  • 1,5 hrnku vlažné vody

+ chia semínka, lněná, slunečnicová, sezamová… posekaný sušený rajčata, olivy, bylinky… fantazii se meze nekladou 🙂

Postup

Všechny ingredience spojíme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme 12 hodin kynout.

Po 12-ti hodinách kynutí vyklopíme těsto z mísy na hodně pomoučený vál.

jo

Rukama, které máme též pomoučené, vytvarujeme těsto do čtverce vysokého cca 3 cm. Necháme na vále odpočívat 15 minut.

ano

Po 15-ti minutách těsto přehneme několikrát přes sebe, tzv. uchopíme těsto oběma rukama na okrajích z jedné strany a překlopíme kousek přes polovinu, to samé z druhé strany, takže nám vznikne úzký pás těsta (něco jako štrúdl).

hm

Ten uchopíme z jednoho konce a opět překlopíme přes polovinu, z druhé strany též.

joo

Těsto se takto skládá, aby po upečení byl chleba krásně nadýchaný a vzdušný. Takto připravené těsto jemně uplácáme do tvaru bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme další půl hodinu odpočívat.

da

jop

Po půl hodině kynutí rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní litinový pekáč, který necháme nahřát také půl hodiny. Až uplyne doba nahřívání pekáče, kdy nám těsto kyne již hodinu od doby překlápění, je správný čas vložit těsto do NEVYMAZANÉHO pekáče.

chlebnarodanaseho

Opravdu se nemusíte bát, že by se chléb přichytil – je to dáno tím, že je pekáč hodně nahřátý. Pekáč přikryjeme poklicí či alobalem a pečeme půl hodiny. Poté poklici/alobal sundáme a dopékáme 15 minut.

chlebik4

Vychladlý chlebík můžeme namazat třeba řepovou pomazánkou, na kterou brzy napíšu recept. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *