joooooooooblog

Pro všechny co mají rádi gnocchi mám dobrou zprávu. Už nemusíte pro svoje milované spěchat do obchodu, stačí když máte doma pár brambor, vejce, sůl a mouku. A kdyby jste třeba chtěli zdravou variantu na tohle klasický italský jídlo, místo pšeničný hladký stačí použít mouku žitnou. Tenhle druh mouky jsem si za poslední dobu hodně oblíbila. Žitná mouka má specifickou oříškovou chuť a je hlavně strašně zdravá. Je bohatá na vlákninu a snižuje riziko cukrovky a vysokého krevního tlaku. Obsahuje asi nejméně lepku ze všech „lepkových mouk“. Na noky je tahle mouka jak dělaná, protože jim dodává lehkou strukturu.

Je už jen na Vás s čím hotové gnocchi smícháte. Jestli jen s oliváčem, česnekem a parmazánem a nebo třeba jako já s avokádovým pestem.

Ingredience

4 porce

Gnocchi:

  • 4 velké nebo 6 malých brambor
  • 300 g žitné mouky (nebo 200 g hladké pšeničné) + půl hrnku na podsypávání
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli

… a samozřejmě suchou pracovní plochu 🙂

Typ: 1 velká brambora odpovídá jedné porci.

Postup

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu. Do vroucí vody hodíme neoloupané brambory (slupka zabraňuje absorbci vody) a vaříme do změknutí (cca 20 minut). Poté brambory scedíme, necháme vychladnout (můžeme si pomoci propláchnutím studenou vodou) a osušit.

Dále brambory zbavíme slupky a nastrouháme.

joo

Bramborovou hmotu vyklopíme na suchou pracovní plochu a zasypeme žitnou (hladkou) moukou. Osolíme a do středu uděláme ďůlek, kam vyklepneme vajíčko.

jooo

Vidličkou zapracujeme vajíčko do mouky s brambory. Použijeme ruce na propojení všech ingrediencí a hnětení těsta. Tady je důležitá fáze, Pokud se těsto lepí, přidáme po malých částech další mouku. Pozor však, aby jsme mouky nepřidali moc, gnocchi budou pak těžké.

Vytvarujeme těsto do bochánku a rozdělíme na 4 díly.

jooooo

Ty pak rozkrájíme na úzké díly a poté vyválíme rukama na ruličky.

joooooo

Ty pak rozdělíme asi na centimetrové gnocchi.

jooooooo

Vidličkou „promáčkneme“ a odložíme na plochu posypanou moukou. Klademe je dál od sebe, aby se k sobě nepřilepily.

joooooooooo

Gnocchi uvaříme ve vroucí osolené vodě, trvá to přibližně 1-2 minuty. Že jsou hotové poznáme, když vyplavou na hladinu. Gnocchi scedíme a máme hotovo.

Teď už je na Vaší fantazii, jak budete postupovat dál. Je dobré opéct je na másle, mají potom ještě lepší chuť.

Já jsem je měla s úžasným AVOKÁDOVÝM PESTEM. Tak by byla škoda se o recept nepodělit.

gnocchi

 CO BUDEME POTŘEBOVAT:

whatsapp-image-2017-09-04-at-22-24-04

  • 2 avokáda
  • čerstvé bylinky (koriandr, bazalka,..)
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • + jarní cibulka na posyp

Postup

Všechny ingredience rozmixujeme, smícháme s nokama či těstovinama a je hotovo. 🙂 Tak jednoduchý a tak výborný to je! 🙂

dsc_1274blog

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *