DSC_0198 (3)

Další echt podzimní záležitost upečená z pokladů naší zahrady. Hrušky, jablka, brusinky, med a maková drobenka – představuji Vám vše, co v nastupujících chladných dnech očekáváte na dezertním talířku a chcete zapíjet čajem z velkého hrnečku. 🙂

V mém koláčovém repertoáru má své místo mezi jedničkami. Do drobenky s mákem jsem se zbláznila a to jsem měla pocit, že mě na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Nešetřila jsem a na koláč ji nasypala opravdu vydatně. Mňam.

Mám mlsný jazýček a právě proto se snažím občas upéci něco zdravějšího, aby z toho také mělo radost moje tělo, a ne jen chuťové buňky. Koláčem uctíme jak nečekanou návštěvu, tak i každého příznivce zdravé výživy. Jednoduchý, příjemný a šťavnatý, tak šupky dupky rozehřát troubu…

Ingredience

na koláčovou či dortovou formu o průměru 23 cm

korpus:

  • 130 g změklého másla
  • 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce medu (nebo 70 g moučkového cukru)
  • 3 vejce
  • 120 g pšeničné celozrnné hladké mouky (nebo polohrubé)
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2 menší jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 2 menší hrušky, oloupané a nakrájené na kostky
  • brusinkový kompot

maková drobenka:

  • 70 g nakrájeného másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g pšeničné celozrnné hladké mouky (nebo polohrubé)
  • 30 g mletého máku

drobenka:

  • 55 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 40 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 2 lžíce ovesných vloček

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Vejce, cukr a změklé máslo utřeme do pěny. Poté přidáme mouku smíchanou s kypřícím a pudinkovým práškem. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou (či vyložené pečícím papírem). Na něj nasypeme kostky hrušek a jablek. Dáme zapéct na 10 minut do trouby.

Mezitím si smícháme veškeré přísady na makovou drobenku. Po 10-ti minutách vyjmeme koláč z trouby, potřeme brusinkovým kompotem a posypeme připravenou drobenku. Takto připravený koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších 25 minut.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *