Jablečný celozrnný koláč

Jablečný celozrnný koláč

Tenhle koláč, hodící se perfektně k sychravému podzimnímu počasí, je nejenom úžasně zdravý (plný vitamínů C ze sezónních jablek, slazený medem a třtinovým cukrem a pečený z celozrnné mouky), ale také a především vynikající! A to jak právě vytažený z trouby, tak i potom co úplně vychladne.

Takže pokud Vás honí mlsná jako mě a nechcete se zbytečně cpát sušenkou či čokoládovou tyčinkou, je pro Vás tenhle domácí koláč ta pravá varianta sladké dobroty.

Tak hurá na zahradu pro jablka a jde se na to 🙂

Ingredience

na koláčovou či dortovou formu o průměru 23 cm

celozrnný korpus:

  • 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 100 g vychlazeného másla
  • 75 g agávového sirupu nebo třtinového cukru (dala jsem 60 g třtinového a tři lžíce medu)
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu

jablečná náplň:

  • 800 g červených jablek
  • 4 lžíce agávového sirupu či medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

drobenka:

  • 55 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 40 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 2 lžíce ovesných vloček

Postup

Zchladlé máslo nakrájejte na kousky, aby se vám poté s těstem lépe pracovalo a smíchejte v míse s moukou. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilkový extrakt. Na pracovní ploše vypracujte těsto a zabalte ho do potravinářské fólie, poté dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.

Z jablek odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky. Ty pak za stálého míchání zahřívejte v kastrolu společně s několika lžícemi horké vody, medem a kořením. Jablka se by se měly prohřát, ale ne rozpadnout. Troubu si předehřejte cca na 170 °C a promíchejte přísady na drobenku.

Formu na koláč vyložte pečícím papírem a rozprostřete na ní těsto (je to sice pracnější, já používám prsty a malý váleček, ale stojí to za to :)). Vyložené těsto propíchejte a vložte do trouby na cca 10 min. Poté vyjměte z trouby, na korpus poklaďte podušená jablka a posypte drobenkou. Pečte dalších 30 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *