dsc_0445

Recept na koláčky vzniknul vlastně úplně náhodně. Jelikož jsme na Zélandu poznali skvělý lidi u kterých trávíme celkem dost času (dokonce nás pozvali i na Vánoce :)!), ráda jim vždycky připravím a naservíruju trochu té české tradice. :)) To už jsme takhle třeba měli knedlo-vepřo-zelo, smažák, šunkofleky… no a protože mezi strávníkama jsou i tři dětičky, chtěla jsem se vytáhnout s nějakou sladkou českou klasikou. Jako první mě napadly typický moravský koláče s tvarohovou náplní a povidlama navrchu. Problém je, že na Zélandu najít tvaroh je stejně vzácný jako objevit zlato. To už samozřejmě vim nějakej ten pátek, a protože podobnej koláčovej pokus nastal asi před dvěma měsíci, věděla jsem, že zakysaná smetana jako náplň funguje docela obstojně. 

dsc_1535-1

První pokus koláčků z celozrnné mouky

Tentokrát jsem navíc zkusila smetanu ozvláštnit pomerančovou kůrou, což bylo ve výsledku naprosto dokonalý. Marmeláda s drobenkou byla jako třešnička na dortu a musím se pochlubit, že všem moc chutnalo (včetně dětí), což se počítá dvojnásob, no ne? Dokonce si řekli i o recept!

Ingredience

cca na 15 větších koláčků

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1,5 dcl slunečnicového oleje či 200 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 2 sáčky sušeného, nebo 1 kostka čerstvého droždí
  • 100 g cukru moučka
  • 250 ml vlažného mléka

náplň ze zakysané smetany:

  • 500 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z půlky pomeranče (nebo z půlky citronu)

U náplní se samozřejmě meze nekladou… koláče lze plnit jakoukoliv náplní, třeba jako u mých posvícenských koláčků, makovou či tvarohovou. 

drobenka:

  • 2 lžíce změklého másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru moučka

+ marmeláda či povidla

 Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do vyšší misky či nádoby nalijeme vlažné mléko (ne horké-zabili bysme kvásek), přidáme cukr a vysypeme (sušené) či rozdrobíme (čerstvé) droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to přibližně 10 minut. Mezitím si do větší mísy nasypeme odměřenou mouku, přidáme celá vejce, špetku soli a olej. Poté do mísy vylijeme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Vařečkou hněteme těsto dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Řeknu Vám, je to docela fuška, mezi hnětením budete pravděpodobně potřebovat malinkou pauzu. 🙂 Celý tenhle proces trvá přibližně 10 minut. Tahle část hnětení je pro kynuté těsto stěžejní, na to jsem přišla po několikátém pokusu o podobné těsto na buchty a koláče. Do těsta se totiž díky hnětení dostane vzduch a to je pak krásně nadýchané.

Další důležitým krokem k vytvoření dobrého těsta je jeho konzistence. Těsto nesmí být příliš hutné, raději ať je více tekuté, po vykynutí se do něj snado přidá mouka. Vypracované těsto vložíme do čisté mísy, posypeme hrstí hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Těsto většinou nechávám kynout v teplé troubě nastavené na 50°C. Vykynutí timhle způsobem zabere přibližně 15-20 minut. Jinak kynutí na teplém místě trvá přibližně hodinu.

Během kynutí si připravíme náplň a drobenku. Zakysanou smetanu přendáme do misky společně se žloutky, cukrem a nastrouhanou pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem. Vše důkladně rozmícháme a spojíme. Náplň je hotová. Drobenku uděláme tak, že všechny ingredience spojíme v ruce a vytvoříme žmolečky.

Vykynuté těsto přendáme na vál pomoučený hladkou moukou, podle potřeby přidáme mouku a zapracujeme (většinou ale není třeba), rozválíme na placku o výšcce cca 0,5 cm a vykrajujeme kolečka hrnečkem či slenicí o průměru 10 cm. Do středu každého kolečka dáme vrchovatou lžíci náplně a zabalíme jako měšec tak, že přetáhneme okraje kolečka přes náplň. Řádně uplácáme prsty a klademe na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Vytvoříme tak ploché koláčky, do jejichž středu děláme prstem jemné důlky. Do nich pak dáváme lžičku marmelády či povidel a navrch sypeme drobenkou. Takto připravené koláčky dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C přibližně 15 minut. Až budou mít krásně zlatavé okraje, koláčky jsou hotové.

Po upečení je ještě teplé cukruju, je to fakt neskutečná lahoda!

2 thoughts on “Koláčky s drobenkou plněné zakysanou smetanou

  1. Koláčky jsem vyzkoušela a jsou opravdu výborné. Jen to těsto jsem měla hodně řídké a musela přidat dost mouky. Dělala jsem je jen z poloviční dávky, ale i tak jich bylo 30. Nakynout jsem nechala v troubě a opravdu to trvalo jen chvilku. Díky za recept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *