dsc_0580

Mrkvovej a tvarohovej dort jsou moji favoriti mezi sladkýma neřestma. Recept na jeden mrkváč už tady mám, ale tenhle jsem si vypiplala k dokonalosti! 🙂 Kombinuje totiž mrkvovej korpus a vláčnost připomínající cheesecake. Jako vždy jsem se snažila udělat alespoň o něco zdravější verzi ( však to mám taky v logu, dělat věci zdravý.)) ). Doufám, že Vás obrázky a ingredience nalákají a prubnete ho. Je to totiž lahoda. 

INGREDIENCE

korpus:

na formu o průměru 20 cm   

  • 240 g špaldové mouky
  • 1 čajová lžička (ČL) skořice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 100 ml kokosového oleje
  • 190 g jablečné přesnídávky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g medu
  • 50 g třtinového cukru
  • 60 g kokosu
  • 4 větší mrkve

tvarohová vrstva:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g jogurtu
  • 80 g medu
  • 1 vejce
  • 2 ČL citrónové šťávy

vrchní krém:

  • 100 g lučiny či gervais
  • 60 g medu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g bílého jogurtu
  • + hrst nasekaných ořechů dle libosti

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na dort vymažeme olejem či máslem a vysteleme pečlivě pečícím papírem.

Ve velké míse smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, a vše důkladně promícháme. V další míse spojíme olej, přesnídávku, mléko, vejce, cukr a tekutý med (v případě tužšího medu dáme med rozehřát na půl minuty do mikrovlnky). Tyto tekuté ingredience z druhé mísy přelijeme do mísy se suchými ingrediencemi a řádně zamícháme. Nakonec vmícháme očištěné a nahrubo nastrouhané mrkve. Promícháme.

Na tvarohovou vrstvu promícháme všechny výše uvedené ingredience a dáme stranou.

Poté vezmeme připravenou formu, nalijeme do ní polovinu mrkvového těsta, na ní navrstvíme polovinu tvarohové vrstvy. Na to natřeme druhou polovinu mrkvové směsi a navrch potřeme zbytkem tvarohové vrstvy. Dáme péct do trouby na 70 minut (s tím, že po prvních 30ti minutách pečení překryjeme formu alobalem, aby se povrch nespálil a uvnitř koláč nezůstal nedopečený). Po upečení necháme vychladnout alespoň hodinu.

Smícháme všechny ingredience na vrchní krém a namažeme ho po celém povrchu na vychladlý koláč. Horní okraj koláče posypeme ořechy a dáme chladnout do lednice na dalších 6 hodin, aby byl koláč správně vláčný. Mňam! 🙂

dsc_0576

2 thoughts on “Mrkvový tvarožník

  1. Ahoj Terezko,
    máte úžasné recepty!!!!
    Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů ve vašem celém životě!!!!
    Váš blog je božský.Dekuji za vše.
    Lenka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *