DSC_1232

Tak tohle byla výzva přímo stvořená pro mě! V říjnovém čísle Apetitu, který láká na klasiku české kuchyně, mě zaujal snad každý recept. Od poctivé svíčkové na tři způsoby (určitě vyzkouším tyrolské knedlíky Emanuela Ridiho), přes výbornou jihočeskou kulajdu, až po sladkosti z bramborového těsta. Překvapilo mě, že těsto z brambor se dá využít i jinak, než jen na knedlíky k výpečkům. 🙂

Protože listopad běží v plném proudu a sezóna ořechů ťuká na dveře, pustila jsem se do tohoto neobyčejného receptu, který se mi zdál oproti všem cheesecakekům a muffinům úplně nový a originální. Trochu jsem se s receptem poprala, protože ořechová náplň byla řidší, než jsem čekala (alespoň pro příště vím, že ořechy musím poctivě namlít), ale výsledek mile překvapil. Náplň výborná a v kombinaci s bramborovým těstem a rumovou polevou moc příjemná chuť. Jako sladkost k odpolední kávě super.

Ingredience

bramborové těsto

  • 350 g větších brambor
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • 160 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • + 1 rozšlehané vejce na potření

náplň

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 220 ml mléka

poleva

  • 2 lžíce rumu
  • 100 g moučkového cukru

Postup

Brambory uvaříme, necháme vychladnout a mačkadlem na brambory prolisujeme do mísy. Přidáme vejce i žloutek, mouku a škrob.

Těsto vypracujeme vařečkou a přendáme na pomoučený vál. Rukama hněteme, až nám vznikne krásně vláčné těsto, ale nesmí se lepit. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, nebo naopak přidáme vejce, pokud se nám těsto zdá tužší. Těsto necháme odpočívat a mezitím si připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přidáme rum, džem a najemno namleté ořechy smíchané s cukry. Necháme provařit, vypneme a dáme zchladnout.

Troubu zapneme na 180°C. Na pomoučeném válu vyválíme těsto vysoké cca 1 cm, potřeme vychladlou ořechovou směsí a srolujeme. Poté rozkrájíme na dvoucentimetrové části a rozložíme stranou řezu na plech vyložený pečícím papírem. Šneky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct dozlatova na 30 minut.

Polevu vytvoříme smícháním cukru s rumem. Tou přelijeme vychladlé šneky, necháme zaschnout, zlehka zaprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

DSC_1245

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *