dsc_0459

Příběh jedný lásky. Tak bych asi nazvala dort, kterej mi v posledních třech dnech vznikal pod rukama. Když píšu tyhle řádky, musím se usmívat, tak jako jsem se usmívala, když jsem dort tvořila. Přislíbila jsem ho mojí drahé kamarádce, která nechala tenhle dort udělat jejímu klukovi. Mám v živý paměti, jak jsme před čtyřmi lety seděli u ní na posteli, cpali se hromadou nezdravých „dobrot“, pro dramatičnost situace pálili jednu cigaretu za druhou ( dneska jsme zaplaťpánbůh nekuřačky 🙂 ) a obě si stěžovali na kluky. Teda hlavně Barča na jednoho „zmetka“, co jí doslova napsal: „VZTAH OD TOHO NEČEKEJ“. Jsem strašně ráda, že se z bezcitnýho mizery nakonec vyklubal skvělej chlap, kterej jí dělá už čtvrtym rokem šťastnou.  A já tak vlastně můžu být součástí jejich příběhu i teď, když jsem pro ně mohla vyrobit tenhle dort ke čtyřletýmu výročí jejich vztahu. A když tak nad tim teď přemejšim, láska je pěkně nevyzpytatelná. Třeba, že moje láska je dlouholetej kamarád. Ale o tom až jindy… 🙂Ingredience

piškotový korpus:

forma o průměru 20 cm

  • 6 ks vajec
  • 250 g cukr krystal
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky
  • 6 lžic oleje

+ slunečnicový olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

krém:

  • 500 g mascarpone
  • 2×200 g zakysané smetany
  • 2×250 ml smetany ke šlehání min. 31%
  • 100 g cukr moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

pusinky:

  • 2 bílky
  • 115 g cukr krupice
  • špetka soli ocet

+ cukrové kuličky na dozdobení pusinek

čokoládová ganache:

  • 100 ml smetany ke šlehání min. 31%
  • 200 g kvalitní hořké čokolády min. 70%

+ marmeláda a rum na promazání 

Postup

 Nejprve si připravíme korpus. Bílky s cukrem vyšleháme na maximum a to tak dlouho, dokud není sníh hodně pevný. Zjistíme to tak, že otočíme mísu s vyšlehanými bílky a pokud se sníh ani nehne, máme kýženou konzistenci. 🙂 Poté do sněhu přidáme lžíce oleje, žloutek po žloutku – stále přitom mixujeme, jen snížíme výkon na polovic. Následně metličkou ručně přimícháme mouku. Formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Zda je korpus hotový zjistíme tak, že do něj píchneme špejlí – těsto se na ní nesmí lepit. Hotový korpus necháme ve formě odpočinout půl hodiny, až poté vyndáme. Korpus zabalíme do alobalu a necháme ho odpočívat v pokojové teplotě do druhého dne.

Pusinky vytvoříme tak, že si vytřeme mísu papírovou utěrkou – na kterou jsme nalili pár kapek octa. V této míse šleháme bílky se špetkou soli na střední stupeň. Když začnou bílky světlat, přidáváme po lžících cukr. Vždy cukr zašleháme a teprve poté přidáme další lžíci. Bílky šleháme do úplného ztuhnutí. Zdobičkou tvoříme požadované tvary. Do předehřáté trouby na 120°C dáme péct pusinky po dobu 10 minut. Poté snížíme teplotu o 10 stupňů – tedy na 110 a opět pečeme 10 minut. Takto po deseti minutách snižujeme vždy o 10 stupňů, až dojdeme k 80ti stupňům. Tedy: 120,110,100,90,80 stupňů Celsia po 10 minutách. Tedy celkově takto pečeme 50 minut. Poté necháme pusinky dosušit na 70°C po dobu 30 minut.

Druhý den si uděláme krém. V míse vyšleháme mascarpone, zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr. Poté přidáváme postupně vychlazené smetany ke šlehání. Šleháme dokud není krém zcela tuhý. Můžeme podle chuti doladit např. přidáním malin či jiného ovoce; kousky čokolády atd.

Korpus podélně rozřízneme na tři stejné části. Všechny části navlhčíme rumem či rumovou vodou (rum+voda+cukr) a potřeme tenkou vrstvou marmelády. Spodní část dortu postavíme na tác, na kterém chceme dort servírovat. Obalíme ho alobalem, aby tác nebyl opatlaný. 🙂 Do zdobícího sáčku nalijeme krém a zdobíme rovnoměrně krém. Takto postupujeme i u druhé části, kterou přiklopíme vrchní částí. Zbylý krém klademe na vrch dortu i na boky.

dsc_0427

Cukrářskou stěrkou se snažíme vytvořit rovnoměrný efekt dortu. Dort dáme do lednice a necháme řádně ztuhnout do druhého dne.

dsc_0439

Připravíme si čokoládovou ganache – tedy takovou polevu, která se nám bude dobře nanášet a stékat po stranách. Rozpustíme si smetanu ke šlehání. Když je teplá, odstavíme ji z plotny a za stálého míchání v ní necháme rozehřát obě čokolády. Polevu necháme zcela vychladit. Vezmeme si lžíci, nabereme do ní polevu a opatrně lijeme asi centimetr od kraje – polevu necháme ztékat. Takto postupujeme po celém obvodu dortu. Počkáme, až poleva zatuhne a poté lijeme zbytek čokolády na povrch celého dortu. Opět dáme do lednice zatuhnout, až poté můžeme zdobit pusinkami či čímkoliv jiným podle fantazie. 🙂

dsc_0458

dsc_0455

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *