11

Pokaždý, když vzpomínám na babiččinu neodolatelnou a bezesporu poctivou kuchyň, jedna z věcí, která mi vytane na mysli mezi prvními, jsou tihle ořechoví šneci. Pamatuju si, že jsme je všechna vnoučata milovali a chodili jsme je tajně uždibovat, sotva byly vytažený z trouby (to ta neodolatelná vůně!). 

Dneska už jsem sice velká holka, ale i tak stále uždibuju za tepla. 🙂 Miluju tenhle recept, protože je jednoduchý na přípravu, a hlavně se vždycky povede! Ještě stále mívám obavy z kynutýho těsta, ale u tohohle receptu si člověk může být jistý úspěchem. A to díky přidání prášku do pečiva, protože se pak nemusí těsto nechávat dlouho kynout a je vláčné i další den.

Jo a dokonalost týhle dobroty jsem podtrhla božskou vanilkovou omáčkou, na kterou nedám dopustit. Díky ní se stávají šneci ještě lahodnější a dají se opravdu jíst i za tepla přelité vrstvou tekuté vanilkové balady jako hlavní chod.

Ingredience

cca na 12 kusů

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 sáčku sušeného droždí (cca 15g) nebo 3/4 kostky čerstvého droždí (cca 30g)
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 2 dcl vlažného mléka
  • 1 a 1/2 dcl slunečnicového oleje
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 0,5 čajové lžičky vanilkového aroma (nemusí být)
  • špetka soli

skořicová náplň:

  • 30 g skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 130 g třtinového cukru

U náplní se samozřejmě meze nekladou… šneky lze plnit jakoukoliv náplní, třeba jako u mých posvícenských koláčků, makovou či tvarohovou. Občas dělám i vanilkové, kdy náplň jednoduše vytvořím z pudinkového prášku, akorát místo 500 ml mléka použiju na 1 sáček pudinku 300 ml mléka a tím docílím hustší konzistence, která se pak perfektně hodí na plňku. 🙂

vanilková omáčka:

  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml šlehačky
  • 60 g třtinového cukru
  • 4 žloutky

 Postup

Všechny ingredience na těsto spojíme a řádně zpracujeme rukama na vále. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník tenký cca 1 cm. Obdélník potřeme rozpuštěným máslem a téměř po celé ploše (necháme si volný cca 2 cm dlouhý pruh na jedné z delších stran obdélníku) zasypeme hojně cukrem a skořicí. Motáme do ruličky směrem od posypané dlouhé strany k neposypané. Tou pak ukončíme motání a řádně přilepíme, aby se šneci později nerozmotávaly. Když máme smotáno, krájíme cca 3 cm vysoká kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180°C a po uplynutí doby kynutí potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 35-40 minut dozlatova.

Než se nám šnečci upečou, připravíme si vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a jídelním nožem vyškrábneme semínka, která spolu s luskem dáme do menšího hrnce. Zalijeme šlehačkou a necháme na mírném ohni ohřívat. Jakmile se začne šlehačka vařit, stáhneme z plotny a vyjmeme lusk. V misce rozmícháme žloutky s cukrem ke kterým za stálého míchání přiléváme horkou šlehačku (nesmí být vroucí!). Tuto směs přecedíme přes cedník a vrátíme do hrnce na plotnu. Zahříváme do zhoustnutí a poté ihned stáhneme z ohně.

Upečené skořicové šneky podáváme s teplou vanilkovou omáčkou. Mňam!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *