DSC_0524

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet tolik oslavovanou kombinaci gorgonzoly a hrušek. Ještě teď se oblizuju! 🙂

Dnešní recept je plný sezónních dobrot. Sdružuje hrušky, vlašáky, modrý sýr a brambory. Obohacený je o úžasnou vůni čerstvého tymiánu. Zvláštní spojení? No posuďte sami. Mohl by mít snad někdo něco proti takhle krásnýmu koláči? 🙂

Ingredience

těsto:

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1-2 lžičky ledové vody

náplň:

  • 200 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 1 hruška
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g tvarohu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 50 g oříšků
  • 100 g modrého sýra (gorgonzola či niva)
  • 1 mozzarella

Postup

Na těsto prosejeme mouku do velké mísy. Přidáme špetku soli a studené máslo nakrájené na kostičky. Propracujeme. Dále do směsi rozklepneme vejce a přidáme ledovou vodu. Vypracujeme těsto. Pokud nejde těsto spojit, přilijeme ještě vodu. Dáme do plastového sáčku a necháme v lednici odpočívat minimálně pul hodiny.

Dále uvaříme očištěné brambory v osolené vodě do změknutí. Scedíme a necháme vychladnout. Vyjmeme těsto z lednice a rozválíme na pomoučeném vále. Těsto rozprostřeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku. Takto připravené těsto umístíme zpět do lednice cca na 20 minut.

DSC_0428

Zatímco se krusta chladí, nakrájíme cibuli na kolečka a zlehka osmahneme na olivovém oleji dokud cibule nezesklovatí. Opláchneme a očistíme hrušku, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli až je lehce opečená. Odstraníme z tepla. Uvařené brambory rozkrájíme a dáme stranou.

Předehřejeme troubu na 200°C, V míse smícháme zakysanou smetanu a tvaroh s vejcem. Dochutíme čerstvým tymiánem, solí a pepřem. Dáme stranou. Vyjmeme korpus z lednice a dáme péct na 10-15 minut – hrany by měly mít lehkou, zlatavou barvu. Teplotu trouby snížíme na 180°C. Korpus naplníme smaženou cibulí a hruškami, přidáme brambory a nasekané vlašské ořechy.

DSC_0465

 

Vaječnou směs nalijeme navrch, zasypeme gorgonzolou a nakrájenou mozzarellou. Pečeme 25-30 minut.

DSC_0461

Po vyjmutí z trouby se může střed ještě trochu třást. Necháme lehce vychladnout, aby se dobře krájel. Můžeme tedy podávat jak mírně teplý, tak studený. Je skvělý tak i tak. 🙂

DSC_0523

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *