3

Dneska je zaostřeno na snídani! Pro mě nejdůležitější jídlo dne a tak málo příspěvků tady mám. No, doufám, že tímhle to trochu napravím .) Tenhle recept pro mě byl skvělej způsob, jak obveselit mojí drahou polovičku a naservírovat mu jeho oblíbenou snídani ve zdravější podobě. Polentový placičky (bezlepek) lahodný avokádo (žádné škodlivé tuky) a dokonalý vajíčko spolu vytváří úžasně chutný jídlo, který může být novou variantou pro slanou snídani.

Teplé polentové placičky se špetkou dobrého parmazánu jsem si zamilovala na první kousnutí. Je to vlastně jeden z mým dalších malých pokůsů-omylů, která na vaření miluju. 🙂 Protože z takovýho kuchtění pak vzniká láska na celý život. 🙂 Polentu jsem vlastně objevila docela nedávno, když jsem z ní zkoušela udělat bezlepkovou přílohu k masu alá bramborový knedlík. Hned jsem se do ní zamilovala. Je to vlastně umletá kaše z kukuřičné krupice a dá se připravit na nespočet způsobů (úžasná je třeba taky na sladko).

O avokádu a jeho superlativech se rozepisovat nemusím. No a konečně tolik milované avšak kuchtíky obávané ztracené vejce je vlastně celkem jednoduché na přípravu a vždycky máte jistotu, že žloutek zachová tekutou konzistenci. Mňam!

Ingredience

 2 porce

Polentové placičky:

  • 1 hrnek (cca 250 ml) kukuřičné polenty
  • 3 hrnky vody
  • 2 polévkové lžíce parmazánu
  • 2 lžíce olivového či jiného rostlinného oleje
  • sůl, pepř a sušené bylinky na dochucení

+ 1 avokádo nakrájené na plátky; 2 vejce a ocet (cca 1 dcl na jeden litr vody) a čerstvé bylinky na dozdobení

Postup

Do středního hrnce vsypeme hrnek polenty a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a přidáme lžičku sušených bylinek podle libosti. Necháme vařit na středním plameni dokud se voda nevypaří a polenta je měkká (pokud se nám polenta zdá stále tvrdá, přidáme ještě hrnek vody a opakujeme proces varu).

1

Poté do polenty přidáme parmazán, promícháme a necháme trochu vychladnout.

4

Z hotové polenty dále rukama tvarujeme asi 2 centimetry vysoké a 5 centimetrů široké placičky, které klademe na rozpálenou pánev s olejem. Smažíme z každé strany cca 3 minuty do mírného zezlátnutí. Placičky máme hotové.

5

6

9

Dále si připravíme vejce. Ve středním hrnci dáme hřát vodu. Přilijeme ocet a necháme vařit. Do hrnečku si rozklepmene jedno vejce a čekáme, až se začnou u dna dělat malé bublinky. Voda se nesmí vařit, jinak by se vejce roztrhalo. Vezmeme lžíci a uprostřed vody vytvoříme vír. Ten zabrání tomu, aby se bílek neroztekl, naopak krásně obalí žloutek. Do středu víru ihned vlijeme vejce a necháme vařit cca 3 minuty. Vejce vyndáme děrovanou naběračkou a propláchneme v ledové vodě (tak zůstane žloutek krásně tekutý). Další vejce děláme stejným způsobem.

10

Na talíř položíme polentové placičky, poklademe plátky avokáda a navrch dáme vejce. Osolíme, opepříme a dozdobíme čerstvými bylinkami.

2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *