DSC_0187 (2)

 

Znáte sušenky Speculatius? Jedná se o tradiční křehké cukroví, které se objevuje v zahraničních supermarketech již od září. Ač je chuť sušenek typicky vánoční, v Nizozemsku a Indonésii (jedné z dřívějších nizozemských kolonií), odkud pocházejí, se jí během celého roku. Na tyto sušenky jsem letos narazila v jednom z českých obchodů a chutnaly mi natolik, že jsem se rozhodla vyzkoušet je jako další z netradičních vánočních cukroví. 🙂

Pokud chcete, aby vaše speculatius sůšy vypadaly jako ty koupené, můžete použít speciální dřevěné formy, váleček s dekorem či cookie razítko, které jsem si také nedávno pořídila a konečně našlo své využití. V českých supermarketech je poměrně těžké najít hotovou směs koření na speculatius, které dostává svou typickou chuť díky zázvoru, kardamomu, anýzu, hřebíčku a skořici. Ani já jsem na koření nikde nenarazila, tak jsem si ho musela poctivě vyrobit sama (koření je uvedeno v seznamu ingrediencí). Určitě upečte, pokud Vám zbývá ještě trochu energie před tím předvánočním shonem, co se na nás všechny nemilosrdně valí. 🙂 Jistě Vás překvapí jejich vyvážená sladká a voňavá chuť.

Ingredience

těsto:

  • 135 g másla
  • 180 g třtinového cukru
  • 2 lžíčky kypřícího prášku
  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce kakaa na barvu
  • 4 lžičky jemně mleté směsi koření na speculatius
  • kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce či více podle potřeby mléka

směs na koření speculatius

  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

Postup

Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, kořením, citrónovou kůrou, solí a mletými či drcenými mandlemi. Přidáme vejce a změklé máslo a hněteme, až dostaneme příjemné, hladké těsto. Přidáme cca 2 lžíce mléka, pokud je těsto příliš drobivé. Takto připravené těsto zabalíme do plastové fólie a uložíme do lednice po dobu asi 30 minut.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme do tenké vrstvy na pomoučeném válu – vykrájíme kolečka a doprostřed obtiskneme razítko, nebo použijeme váleček. Sušenky vyskládáme na plech a pečeme asi 10 minut. Necháme úplně vychladnout na plechu. Skladujeme v plechové krabičce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *