Na tenhle burger musíte mít pusu otevřenou pořádně dokořán. Ale neodolatelná chuť housky z červené řepy, avokádového dipu, čerstvého polníčku, pečených batát a vynikajících tuňákových burgrů za to vážně stojí! Je to sice trochu složitější recept – co se teda týče času hlavně kvůli kynutí, jinak se bát nemusíte. 🙂 Houstičky vykynuly i mně a to je co říct! 😀 Tuňákový Burgry jsou jinak hotový raz, dva.
Do rukou se mi dostal výbornej kvalitní tuňák od značky Estass. Samotná chuť tuňáka vynikající a hlavně poměr kvalita/cena ještě za tak velký balení jedním slovem pecka. Zkoušela jsem ho jen tak do salátu, na pizzu i do těstovin. Mňam. Pořád mi zbývalo dostatečné množství a já si říkala, že z něčeho tak skvělýho musim vytvořit něco skvělýho! 🙂 Můj poslední pokus tak padl právě na tuňákový karbanátky do burgrů. Zdravý delikátní tuňákový burgy, který jsou tak dobrý a plný chutí si prostě musí zamilovat každej! Pokud se Vám nechce dělat s houskama, jsou výborný jen se samotným chlebem a trochou dobrý domácí majonézy! Taky ozkoušeno.)
INGREDIENCE
bulky na hamburger z červené řepy:
cca na 4 bulky
|
avokádový dip:
|
pečené batáty:
|
tuňákový burger:
|
+ polníček na podávání
POSTUP
Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku s horkou vodou přidáme 2 lžíce medu a necháme zcela rozpustit. Dáme do lednice zchladit na cca 5 minut (aby se později droždí nespálilo). Připravíme si velkou mísu, přelijeme zchlazenou medovou vodu a přidáme sáček sušeného droždí. Vše dobře promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
Mezitím si nakrájíme červenou řepu na kostky a vložíme do stolního mixéru společně se 2 lžičkami olivového oleje. Mixujeme až do konzistence smoothie.
Vrátíme se k míse s kváskem. Vsypeme do něj část mouky (cca 2 velké hrnky), sůl, povolené máslo, mléko a vajíčko. Asi 5 minut mícháme. Těsto je stále řídké.
Do těsta přidáme rozmixovanou řepu.
Těsto vyklopíme na vál a nasypeme k němu zbývající množství chlebové mouky. Hněteme rukama cca 10 minut až má těsto pružnou strukturu (podle potřeby můžeme přidávat mouku). Poté vezmeme velkou mísu, vymažeme ji trochou oleje a vložíme do ní těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočívat a kynout.
Předehřejeme troubu na 180°C. Po cca dvou hodinách tvoříme z těsta bochánky velikosti ruky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme ještě dalších 30 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a posypeme semínky.
Pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout.
Dále si upečeme batátu. Batátu nakrájíme na tenká kolečka, poklademe na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme, posypeme čerstvým tymiánem a dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut při 180°C.
Avokádový dip připravíme tak, že jednoduše zbavíme avokádo slupky a pecky, rozmačkáme v menší misce, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a jogurt. Pořádně promícháme a dáme stranou.
Nakonec uděláme tuňákové karbanátky, aby byly při podávání ještě teplé. Ve střední míse smícháme tuňáka s kukuřičnou moukou, přidáme vajíčko, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a majonézu. Dochutíme solí a pepřem. Z tohoto množství tvarujeme cca 4-5 bochánků, které smažíme na kapce olivového oleje z každé strany 4 minuty.
Po udělání karbanátků ihned sestavíme burger. Rozřízneme bulku, spodní část posypeme čerstvým polníčkem, na něj klademe tuňákový karbanátek, pomažeme avokádovým dipem. Na to poklademe pár plátků batáty a přiklopíme vrchní částí bulky. Propíchneme uprostřed špejlí a můžeme baštit! 🙂