DSC_0211

 

Vánoce klepou na dveře a jako každý rok jsem se i letos rozhodovala, jakým netradičním cukrovím zazářit. Generálku těchto úžasných medovníčků jsem zkoušela již dříve, a to v podobě medových řezů na plechu posypaných drtí z těsta a vlašských ořechů. Po ochutnání byla má volba na nové vánoční cukroví jasná. 🙂

Většinou mi vadí drobivá vlastnost cukroví, kdy se lepí na patro a musíte ho zapít alespoň hrnkem kávy či čaje. Tyhle medovníčky jsou po uležení ale tak úžasně vláčné a dobré, že zmizí z vánočního cukroví jako jedno z prvních. 🙂 Sice je to trochu piplačka, ale úspěch 100% zaručen!

Ingredience

těsto:

  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíčky sody
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce

 

krém:

  • 1 karamelizované salko
  • 200 g másla
  • + povidla na promazání

 

na obalení:

  • drť z cca 20ti medových koleček
  • cca 2 hrsti vlašských ořechů

 Postup

Z přísad na těsto zaděláme hmotu, kterou necháme v lednici den odležet. Poté na pomoučeném vále vyválíme opravdu tenké těsto (díky sodě v troubě nabyde), ze kterého vyválíme kolečka. Několik koleček si dáme na stranu a rozdrtíme společně s vlašskými ořechy. Vykrájená kolečka pečeme na  180°C, dokud nezezlátnou. Raději kolečka hlídejte, aby se Vám nespálily, jsou upečená opravdu hned. Mezitím si vymícháme karamelové salko se změklým máslem (v robotu jsem šlehala cca 5 minut, aby krém neměl hrudky). 3 kusy vychladnutých koleček poté spojujeme krémem a povidly. Následuje natírání boků medovníčků karamelovým krémem a obalení v drti z koleček a vlašských ořechů. Medovníčky si žádají řádné proležení, minimálně týden, aby jejich chuť byla nebeská!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *