pho-konecna-verze-2x

Je tomu tak čtyři roky, co jsem poprvý ochutnala tradiční vietnamskou Pho (čti „fuh„) polévku. Byla to láska na první lžíci! Od tý doby, kdykoliv jsem byla v podniku, kde jí nabízeli, vždycky padla volba na ní. Je to prostě jedna z mých ????. Postupem času jsem dokonce přišla na to, že je to nejlepší kámoška s kocovinou. No a to už byl pádnej důvod začít se pídit po receptu.????

Věděla jsem, že docílit podobný chuti nebude žádná hračka, protože tajemství specifický chuti tkví v přípravě pořádnýho vývaru. A taky, že do něj padne nejspíš dost ingrediencí, asi ne moc dostupných. Pročítala jsem x receptů a popravdě se mi do přípravy moc nechtělo, všechno vypadalo tak složitě. Nakonec jsem narazila na recept na „rychlou“ pho polévku. Skořice, badyán, koriandrový semínka, co z tohohle může vzniknout? ???? V bytě se linula svařáková vůně a já přestávala věřit v dobrej konec. No, světe div se, ale chuť tam po přidání koriandru a limetky fakt byla! Od tý doby už jsem jí dělala několikrát (většinou po náročný party:)) a teď se o recept podělím s Váma. Doufám, že budete stejně nadšený jako my. ????

TYPY:

  • Koriandrový semínka se dají sehnat většinou v rozšířených vietnamských obchodech s potravinami. Rybí omáčku mají v každým větším supermarketu.
  • Nejlepší volbou pro hovězí pho je round eye steak (hovězí váleček), steak ze svíčkové nebo vysoký roštěnec.
  • Nemějte obavy ze servírování syrového hovězího. Pokud máte dostatečně tenké plátky a dostatečně horký vývar, hovězí se určitě uvaří.

 

Ingredience

4 porce

Hovězí vývar:

  • 2 velké cibule
  • 4 cm velký kořen zázvoru
  • 2 celé skořice
  • 2 celé hvězdičky anýzu
  • 3 hřebíčky
  • 2 čajové lžičky koriandrových semínek
  • 1,5 poctivého hovězího vývaru
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 PL rybí omáčky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kousky

 

 

Na servírování:

  • 300 g plátků hovězího masa
  • 350 g sušených rýžových nudlí – nejlépe širokých
  • 1 chilli paprička (jalapeňo)
  • 1-2 limetky
  • 1 hrnek mungo klíčků
  • 1 trs čerstvého koriandru
  • 3 stonky jarní cibulky

Postup

Připravíme si cibuli a zázvor. Cibuli nakrájíme na měsíčky a zázvor pokrajíme na plátky. Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 20-30 minut při 200°C.

dsc_1139

dsc_1162

Dále si připravíme hrnec, ve kterém budeme vývar vařit. Rozžhavíme plotnu, postavíme na ní hrnec a vložíme do něj koření – skořici, anýz, hřebíček a koriandrová semínka. Restujeme na sucho na střední plamen po dobu 1-2 minut. Preventivně zamícháme, aby se koření nepřichytilo.

dsc_1148

Do hrnce s kořením přidáme hovězí vývar, sojovou a rybí omáčku, pokrájenou mrkev a upečenou cibuli se zázvorem. Na středním plameni vaříme vývar po dobu 30-ti minut.

dsc_1181

Mezitím co se vývar vaří, vložíme hovězí maso do plastového sáčku a dáme na 15 minut zchladit do mrazáku. Konzistence masa tak trochu ztuhne a půjde potom dobře krájet na tenounké plátky. Po 15-ti minutách vyjmeme maso z mrazáku a ihned krájíme co nejostřejším nožem na co nejtenčí plátky. Takto připravené plátky odložíme na talíř a necháme odpočívat v lednici před servírováním.

dsc_1160

dsc_1201

Připravíme si nudle. V hrnci dáme vařit osolenou vodu. Obvykle se širší nudle vaří po dobu 4 minut. Po uvaření slijeme a propláchneme studenou vodou.. Hotové nudle odložíme do misky na pozdější servírování.

dsc_1212

Stále nejsme u konce. 🙂 Připravíme si ingredience k finálnímu podávání pho polévky. Na talíři musejí být čerstvé bylinky – koriandr NESMÍ chybět! Dále miska s mungo klíčky, chilli paprička nakrájená na tenké proužky, pokrájená jarní cibulka a limetka nakrájená na měsíčky.

dsc_1190

Nyní slijeme vývar do jiného hrnce a stále udržujeme na nejnižším plameni, aby vývar zůstal dostatečně horký.

Naservírujeme pho misky. Do každé vložíme uvařené nudle, poklademe plátky hovězího a zallijeme horkým vývarem.

dsc_1215

Ihned uvidíte, jak se maso krásně udělá.

dsc_1218

Nyní má každý strávník vlastní misku s pho, hovězím masem a nudlema, a může si jí dochutit a posypat dle libosti. Osobně miluju hodně limetky a koriandru!

DOBROU CHUŤ!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *