img_7758

V tomto cheesecaku se spojují klasické chutě, které známe ještě od našich babiček, s typickou kysnutou chutí moderního cheesecaku. Skvělá kombinace jako stvořená k podzimnímu posezení, ke kávičce, k snídani a nebo třeba jako sladkost po obědě (tak jak to mám nejradši já). 🙂 Navíc si tuhle dobrotu můžete dát bez výčitek – neobsahuje ani špetku mouky, jen pár lžic voňavého medu. 🙂

Ingredience

forma o průměru 20 cm ( může být samozřejmě i větší, tím pádem bude ale i koláček nižší 🙂 )

korpus:

  • 180 g směsi drcených ořechů (já použila kombinaci vlašských, lískových a mandlí)
  • 90 g másla
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  • 1 žloutek

náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 g medu


jablečná vrstva:

  • 3 jablka
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového květu

drobenka:

  • 50 g změklého másla
  • 150 g směsi drcených ořechů
  • špetka soli
  • 50 g medu (či třtinového cukru-pěkně chrumká)

Postup

V kastrůlku si rozehřejeme máslo. V míse ho smícháme se zbylými surovinami na korpus a přendáme do připravené formy, kterou jsme vystlali papírem na pečení (já vždy vymažu celou formu trochou změklého másla, poté si vystřihnu podle spodní části formy kruh, a vložím jej na dně, aby kruh pěkně přilnul; to samé udělám i s obvodem formy – vystřihnu si dlouhý pruh, který cca o 2 cm převyšuje formu a podélně přimáčknu ke stěně formy). Korpus rovnoměrně „uhňácáme“ na dně formy (mohu si pomoci spodní stranou skleničky či hrnečku). Dáme péct do předem vyhřáté trouby cca na 10 minut při teplotě 170°C.

Na náplň, tedy jádro samotného cheesecaku, nejprve vyšleháme vejce s medem na bledožlutou pěnu. Do pěny přidáme mascarpone, tvaroh a zakysanou smetany a šleháme dokud se směs nespojí. Náplň nalijeme na upečený korpus.

Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s kořením. Navrstvíme je rovnoměrně na připravenou náplň.

Nakonec posypeme poslední částí koláče – drobenkou. Tu si připravíme jednoduchým smícháním všech potřebných surovin.

Hotový koláč pečeme při teplotě 150 stupňů. Zda je cheesecake hotový zjistíme tak, že boky cheesecaku už jsou pečené, střed se ještě jemně třese a drobenka z ořechů je krásně zlatá a rozvoní se po celé kuchyni! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *